Aansluiting

O p 1 november 2020 is de nieuwe Mediawet in werking getreden waardoor voor kanalen op videoplatformdiensten – zoals op YouTube - dezelfde verplichtingen kunnen gelden als voor mediadiensten die reeds onder de Mediawet vielen. Dat betekent onder meer dat ze zich moeten aansluiten bij het NICAM en Kijkwijzer moeten gaan toepassen. Het NICAM heeft Kijkwijzer daarom aangepast voor online video’s.

Waarom Kijkwijzer Online?

Voor de nieuwe generatie mediaconsumenten zijn smartphones, tablets en platforms als YouTube of Netflix niet meer weg te denken uit hun leven. Mediacontent is overal en altijd aanwezig en beschikbaar op individuele apparaten. De technologie en het enorm gegroeide online aanbod hebben ook het mediagedrag ingrijpend veranderd. De 9-18 jarigen hebben bijna allemaal toegang tot het internet via een smartphone en die wordt continu gebruikt. Veel kinderen maken gebruik van videosharing platforms zoals YouTube. Hierop is veel content, die zeer schadelijk kan zijn, gemakkelijk voor hen toegankelijk. Content wordt veelal via smartphones gekeken, wat het voor ouders moeilijk maakt om zicht te houden op wat hun kinderen kijken en hen tegen schadelijke content te beschermen.

Wie moeten Kijkwijzer Online gaan toepassen?

Voor de aanbieders van kanalen op videoplatformdiensten gaan dezelfde verplichtingen gelden als voor andere mediadiensten op aanvraag. Een overzicht van alle regels die dan gelden, is te vinden op deze infosheet op de website van het Commissariaat voor de Media.

Classificeren

Door aansluiting bij het NICAM kan de aanbieder zelf video’s classificeren met het Kijkwijzer-systeem en de content voorzien van de juiste leeftijds- en inhoudspictogrammen. Voordat Kijkwijzer gebruikt kan worden is het noodzakelijk voor de aanbieder van online video om zich aan te sluiten bij het NICAM.Wij raden aan om onze reglementen en statuten door te lezen.

Aansluiten

Aansluiting van een aanbieder van online video kan eenvoudig en meteen worden geregeld door deze drie stappen te volgen.

1. Vul het aanmeldformulier in

Vul hier de gevraagde informatie in over de aanbieder van online video. Daarmee kan worden beoordeeld of het kanaal of het platform zich inderdaad bij het NICAM dient aan te sluiten. Klik op 'Aanmelden' voor het aanmeldformulier.

2. Onderteken de aansluitingsverklaring

Op basis van de ontvangen gegevens stelt het NICAM een aansluitingsverklaring op die ondertekend dient te worden.

3. Codeurs registreren

De aanbieders van online video’s zijn zelf verantwoordelijk voor de classificatie van hun producties. Zij krijgen van het NICAM een training, zodat zij zelfstandig video’s kunnen classificeren. Iedere aangesloten partij dient minimaal één codeur aan te wijzen.

Toezicht

Een aanbieder dient zich ook te registeren bij het Commissariaat van de Media (CvdM). Het CvdM houdt toezicht op de naleving van de Mediawet. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het Commissariaat van de Media.

Reclame in online video

Naast de bescherming van minderjarigen tegen mogelijk schadelijke content moet volgens de Mediawet een mediadienst op aanvraag die zélf reclame aanbiedt er ook zelf voor zorgen dat deze als zodanig herkenbaar is. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Stichting Reclame Code.

Contact

Heb je nog vragen of wil je eerst persoonlijk met het NICAM overleggen? Bel dan naar 035-6460860 of stuur een e-mail naar info@nicam.nl

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond de classificatie van online content? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief.

Deel item

twitter facebook