Kijkwijzer

K ijkwijzer is a cross-media information system for parents, caretakers and children.

Kw pictos

Het NICAM heeft met Kijkwijzer sinds de start in 2001 bewezen een goed werkend systeem te bieden dat kinderen beschermt tegen mogelijke schadelijke audiovisuele beelden. Het heeft een stevige positie in de samenleving ingenomen als een betrouwbaar handvat voor ouders bij de mediaopvoeding van hun kinderen. Dit blijkt uit recent onderzoek onder ouders met kinderen: 94% kent Kijkwijzer en vindt de adviezen betrouwbaar. Een groot deel van de ouders volgt de adviezen ook daadwerkelijk op. Het NICAM vervult dus een belangrijke taak en blijkt dat goed te doen.

NICAM over ons data

Ruim 3000 mediabedrijven zijn direct of via hun brancheorganisaties bij het NICAM aangesloten. Zij nemen door de participatie in het NICAM hun verantwoordelijkheid voor een veilig mediagebruik door kinderen.

Kijkwijzer is Europese Best Practice

Het NICAM is in 1999 opgericht en voert in Nederland een wettelijk verankerde opdracht uit. Het NICAM voorziet ouders en kinderen samen met publieke en commerciële mediaorganisaties van informatie om de mogelijke risico’s van audiovisuele content en geeft de mediaorganisaties de mogelijkheid om hun content zelf te beoordelen. Het uiteindelijke doel van het NICAM is om alle audiovisuele content onafhankelijk van de distributiewijze te voorzien van leeftijdsadviezen en inhoudsinformatie zodat kinderen niet worden geconfronteerd met schadelijke beelden. Met de Kijkwijzer beschikt NICAM hierbij over een toonaangevend systeem dat ook internationaal in de sector en door de Europese Commissie als best practice wordt gezien.

Internationaal

Het Kijkwijzer systeem wordt inmiddels ook onder licentie gebruikt door Turkije, IJsland, Slovenië en België.

Aansluiten

Wilt u zich met uw organisatie bij het NICAM aansluiten om Kijkwijzer informatie te kunnen geven bij uw producten? Registreert u zich dan via de knop 'aanmelden'.

Contact?

Heeft u vragen over de aansluiting bij het NICAM, dan horen wij graag van u.

Wilt u meer informatie over het systeem, de achtergronden of een classificatie zoeken?

Share item

twitter facebook