Verplichting tot waarschuwen voor schadelijke content online video’s uitgebreid

Naamloos 2 2

V anaf 16 juni 2025 zijn meer video-uploaders verplicht te waarschuwen wanneer hun video’s mogelijk schadelijke content voor kinderen en jongeren bevat. Tot nu toe gold deze verplichting uitsluitend voor video-uploaders met meer dan 500.000 volgers. Deze drempel is nu losgelaten. Dit is het gevolg van een aanpassing van de Beleidsregel van het Commissariaat voor de Media. Alle Nederlandse media aanbieders, en dus ook uploaders, moeten zich houden aan de Mediawet.

Published on: June 05 2025

Samen beschermen we kinderen

Samen met alle makers van onlinevideo’s werkt het NICAM aan bescherming van kinderen tegen schadelijke content op sociale media zoals YouTube, TikTok en Instagram. Via leeftijdsclassificatie in YouTube video’s zorgen we dat ouders en kinderen weten voor wie een productie schadelijke content kan hebben. Ook op sociale media willen we kinderen beschermen. Het liefst door geen schadelijke content aan te bieden. Of door duidelijk te maken dat de content niet bedoeld is voor kinderen. Zo zorgen we dat kinderen, jongeren en opvoeders goede informatie en handvatten krijgen waarmee zij kunnen kiezen welke content ze wel of niet willen zien.

Wat betekent dit voor uploaders?

De verplichting om te waarschuwen voor mogelijk schadelijke content geldt voor YouTube, maar ook voor sociale media zoals TikTok en Instagram en betreft uploaders die geld verdienen met hun video’s.

Uploaders die video’s maken waar geen alcohol- of drugsgebruik, scheldwoorden, schokkende, gewelddadige, enge of andere schadelijke beelden in voorkomen, hoeven niets te doen. Het NICAM helpt uploaders om te bepalen in hoeverre hun content schadelijk kan zijn voor kinderen. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden bij het NICAM. Met die informatie kunnen uploaders er vervolgens voor kiezen om hun content aan te passen of de kijkers te waarschuwen voor deze schadelijke beelden.

Loket voor schadelijke content

Het NICAM dient als loket voor kinderen, jongeren en opvoeders bij vragen of klachten over mogelijk schadelijke content. Als er vragen of klachten zijn over content dan vragen wij die bij het NICAM te melden. Met deze informatie kan het NICAM actie ondernemen om waar nodig uploaders te wijzen op de verplichting om kinderen en jongeren tegen schadelijke content te beschermen. Het melden van schadelijke content helpt om sociale media tot een veiliger en prettiger plek te maken voor kinderen en jongeren.

Meer informatie van het Commissariaat voor de media over de aanpassing van de beleidsregel.

Share item

twitter facebook