Vul het contactformulier in of bel ons op 035 6460860 - We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 17:00.
Joop van den Endeplein 1
1217 WJ Hilversum
Nederland
RSIN nummer 808304203
info@nicam.nl
We proberen binnen 5 werkdagen te reageren.
D e manier waarop ouders omgaan en praten met hun kinderen over mediagebruik, kan schadelijke effecten van media helpen voorkomen of beperken, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het is dus belangrijk dat ouders de juiste handvatten aangereikt krijgen, zodat zij goed geïnformeerd zijn om tot de juiste mediakeuzes te komen. Welke informatiebehoeften hebben ouders met betrekking tot mediaopvoeding? En hoe kan Kijkwijzer daar zo goed mogelijk op aansluiten?
Uit groepsgesprekken met ouders blijkt dat zij het lastig vinden controle te houden op het mediagedrag van kinderen. Achtergrondinformatie van ervaringsdeskundigen en experts, die toepasbaar is op hun specifieke situatie, zou hen helpen bij het maken van eigen, bewuste mediakeuzes.
Dit publieksonderzoek droeg er mede aan bij dat Kijkwijzer de leeftijdscategorieën voor jongeren heeft genuanceerd. Daarnaast verandert Kijkwijzer in een gebruikswijzer: in plaats van een waarschuwende functie, wil het classificatiesysteem vooral een informerende en participerende rol voor kinderen, jongeren en ouders gaan vervullen.
Jonge onderzoekers van de Radboud Universiteit nodigden 18 ouders met kinderen tussen de 14 en 17 jaar uit voor groepsinterviews in groepjes van minimaal 4 deelnemers. De thema’s die werden besproken hadden betrekking op de informatiebehoeften van ouders met betrekking tot de mediaopvoeding van hun kinderen.
+ 'Ook tiener maakt graag zelf keuze voor al dan niet schadelijke content'
Gepubliceerd: december 23 2019