Contact

Vul het contactformulier in of bel ons op 035 6460860 - We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 17:00.

Joop van den Endeplein 1
1217 WJ Hilversum
Nederland
RSIN nummer 808304203

info@nicam.nl

We proberen binnen 5 werkdagen te reageren.

Kijkwijzer in Belgische bioscopen

V anaf januari 2020 gaan ook de Belgische bioscopen Kijkwijzer gebruiken. Het Nederlandse systeem dat informeert over de risico’s van films voor kinderen, wordt door de zuiderburen overgenomen. Ook de leeftijdsindeling en pictogrammen, waarmee onder meer wordt gewaarschuwd voor geweld, angstige beelden en seks, zullen voor de bioscoopfilms in België hetzelfde zijn.

De invoering en toepassing van Kijkwijzer komt onder de verantwoordelijkheid van de overheid in België. Die heeft inmiddels ook de wet aangepast. Voor veel filmdistributeurs die in België bioscoopfilms uitbrengen is Kijkwijzer geen nieuw fenomeen. Zij distribueren vaak in de hele Benelux, waardoor de films voor de Nederlandse markt al een Kijkwijzer classificatie krijgen.

Het NICAM, de Nederlandse organisatie achter Kijkwijzer, zal het personeel van de distributeurs trainen voor het uitvoeren van de classificaties. In Franstalig en Duitstalig België zal het systeem in leven geroepen worden als Cinecheck.

België is het eerste land dat Kijkwijzer integraal overneemt. Eerder hebben Turkije, IJsland en Slovenië Kijkwijzer in licentie genomen. Ook het internationale classificatiesysteem voor games, PEGI, is gebaseerd op Kijkwijzer.

Benieuwd naar de website van Kijkwijzer/Cinecheck? Die vind je hier.

Gepubliceerd: december 17 2019