CvdM: NICAM is klaar voor huidige en toekomstige media ontwikkelingen

NICAM evaluatie rapport

Het NICAM voldoet aan de essentiële voorwaarden voor het effectief bieden van bescherming waarvoor Kijkwijzer in het leven is geroepen.’ Dat is de conclusie van het Commissariaat van de Media (CvdM) in haar jaarlijkse rapportage over het functioneren van het NICAM en Kijkwijzer dat is verstuurd aan de staatssecretaris voor Cultuur en Media, Gunay Uslu.

Gepubliceerd: juli 11 2023

Uit de rapportage blijkt dat Kijkwijzer in de meeste gevallen door de mediabedrijven goed wordt toegepast en door een groot deel van het publiek als zinvol ervaren en daadwerkelijk gebruikt voor het sturen van het kijkgedrag van jongeren.

Het Commissariaat concludeert in de brief aan de staatssecretaris ook dat het NICAM over de eigenschappen beschikt – waakzaamheid, daadkracht en aanpassingsvermogen – om de uitdagingen van de huidige en toekomstige media ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden. ‘Niet alleen de aanpassing van de onderbouwing van de vragenlijst, maar ook de (verdere) ontwikkeling van Kijkwijzer Online en het onderzoek naar een geschikte manier voor het beschermen van gebruikers van Tik Tok en Instagram maken dit duidelijk’, aldus het Commissariaat.

De volledige brief van het CvdM aan de staatssecretaris kan hier worden gelezen:

Deel item

twitter facebook