NICAM pleit voor ontwikkeling digitale Kijkwijzer

Online meldpunt

H et NICAM roept de Tweede Kamer op om een motie voor de ontwikkeling van een digitale Kijkwijzer aan te nemen. Tiffany van Stormbroek, directeur bestuurder van het NICAM doet deze oproep tijdens het Rondetafelgesprek van de Tweede Kamercommissie Digitale Zaken op 28 mei 2025.

Gepubliceerd: mei 27 2025

Schadelijk ontwerp

Kinderen, tieners en jongeren worden blootgesteld aan een continue stroom aan audiovisuele beelden, waaronder ook mogelijk schadelijk beeldmateriaal zoals van geweld, dierenleed of gevaarlijke challenges. Daar komt bij dat de sociale mediaplatformen ontworpen zijn om zolang mogelijk de aandacht vast te houden: niet de kinderen zelf of ouders en opvoeders bepalen welke inhoud ze zien, de algoritmes van de platforms doen dat voor hen. Er is daardoor nauwelijks sprake van keuzevrijheid en één klik op een filmpje wordt tot het oneindige versterkt. Heftige of extreme inhoud heeft meer kans om viraal te gaan en actief aan kijkers te worden aangeboden. Het NICAM pleit voor het aanpakken van het schadelijke ontwerp van deze platforms, het gebrek aan controle op de inhoud en de werking van de algoritmen die bepalen wat je ziet. Pogingen die platformen nu doen om jongeren te beschermen zijn niet voldoende.  

Wat moet er gebeuren?

Van Stormbroek: “Het NICAM heeft de instrumenten in huis om samen met de sociale mediaplatformen een uniform beschermingssysteem te ontwikkelen, zoals dat ook bestaat voor de andere mediaplatforms (televisie, bioscopen, streamingsdiensten) waar beelden worden getoond aan jongeren en kinderen. Alleen zo kunnen we de bescherming van kinderen goed en uniform voor Nederland (en Europa) te regelen. En zorgen we dat kinderen, jongeren en opvoeders goede informatie en handvatten krijgen waarmee zij kunnen kiezen welke content ze wel of niet willen zien. Niet alleen omdat het kan, maar ook omdat er ook zoveel moois te zien en ervaren is voor kinderen op deze platforms. Laten we het met elkaar dan ook zo organiseren.”

Lees de volledige bijdrage van Tiffany van Stormbroek aan het Rondetafelgesprek. 

Deel item

twitter facebook