Vanaf 1 juli 2022 gelden nieuwe regels voor uploaders

Insta Tiktokyoutube

V anaf 1 juli gaat het Commissariaat voor de Media uploaders met onder andere meer dan 500.000 volgers en abonnees op platforms als YouTube, Instagram en TikTok houden aan nieuwe regels. Dat betekent ook dat uploaders de kijker moeten informeren over mogelijke risico’s voor kinderen.

Gepubliceerd: december 16 2022

De nieuwe regels betekenen dat kinderen beter geïnformeerd gaan worden over heftige en/of schadelijke beelden online. Daarom is er een aangepast Kijkwijzer-systeem voor onlinevideo’s ontwikkeld. Met dit Kijkwijzer-systeem kunnen uploaders op YouTube zelf video’s classificeren en de classificaties met de bekende Kijkwijzer-pictogrammen op hun video’s laten zien.

Het speciaal voor YouTube-video’s ontwikkelde Kijkwijzer-systeem is gebaseerd op onderzoek naar de effecten van (online) mediacontent op kinderen, focusgroepen met jongeren over hun wensen voor een classificatiesysteem en inhoudsanalyses van online content. Daarnaast heeft het NICAM gesprekken gevoerd met online videomakers en -aanbieders over de praktische invulling van Kijkwijzer Online. Om de Kijkwijzer-pictogrammen te kunnen gebruiken, dienen uploaders zich aan te melden voor een training bij het NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer. Deze trainingen gaan in september van start.

Voor TikTok en Instagram start een onderzoek dat gaat kijken naar de beste manieren om kinderen en ouders ook op die platformen te informeren.

Voor uploaders: lees meer op www.NICAM.nl/uploader

Voor ouders en kinderen: lees meer op www.kijkwijzer.nl/kennis/platformwijzer

Deel item

twitter facebook