Kijkwijzer in Belgische bioscopen

Feature image bij persbericht België

V anaf januari 2020 gaan ook de Belgische bioscopen Kijkwijzer gebruiken. Het Nederlandse systeem dat informeert over de risico’s van films voor kinderen, wordt door de zuiderburen overgenomen. Ook de leeftijdsindeling en pictogrammen, waarmee onder meer wordt gewaarschuwd voor geweld, angstige beelden en seks, zullen voor de bioscoopfilms in België hetzelfde zijn.

Gepubliceerd: december 12 2022

De invoering en toepassing van Kijkwijzer komt onder de verantwoordelijkheid van de overheid in België. Die heeft inmiddels ook de wet aangepast. Voor veel filmdistributeurs die in België bioscoopfilms uitbrengen is Kijkwijzer geen nieuw fenomeen. Zij distribueren vaak in de hele Benelux, waardoor de films voor de Nederlandse markt al een Kijkwijzer classificatie krijgen.

Het NICAM, de Nederlandse organisatie achter Kijkwijzer, zal het personeel van de distributeurs trainen voor het uitvoeren van de classificaties. In Franstalig en Duitstalig België zal het systeem in leven geroepen worden als Cinecheck.

België is het eerste land dat Kijkwijzer integraal overneemt. Eerder hebben Turkije, IJsland en Slovenië Kijkwijzer in licentie genomen. Ook het internationale classificatiesysteem voor games, PEGI, is gebaseerd op Kijkwijzer.

Benieuwd naar de website van Kijkwijzer/Cinecheck? Die vind je hier.

Deel item

twitter facebook