Symposium 20 jaar Kijkwijzer

Artboard 1

K ijkwijzer is relevant en toekomstbestendig. Op maandag 28 maart vierde het NICAM de 20ste verjaardag van Kijkwijzer tijdens een symposium in Beeld en Geluid in Den Haag. Dat deden we samen met de belangrijkste stakeholders, zoals mediabedrijven, codeurs, ouders, deskundigen op het gebied van kind en media, overheid en toezichthouders.

Gepubliceerd: december 15 2022

De verjaardag was een goede reden voor feest maar ook voor reflectie, waarbij onze stakeholders een cruciale rol spelen. Een van de belangrijkste conclusies van het symposium was dat het – in internationaal opzicht – nog altijd unieke Kijkwijzer systeem ook tegenwoordig meer dan relevant is en zeer goed in staat is om nieuwe uitdagingen van het zich alsmaar ontwikkelende medialandschap aan te gaan.

Toekomstagenda

Er werd niet alleen gekeken naar wat er de afgelopen jaren is bereikt, maar de deelnemers gingen ook aan de slag om de toekomstagenda van het NICAM vorm te geven.

Welke effecten heeft de Mediawet 2020 voor het NICAM en hoe zien de nieuwe systemen van het NICAM zoals Kijkwijzer Online eruit? Welke rol kan Kijkwijzer blijven spelen in het uitdijende en grensoverschrijdend medialandschap? Hoe blijft Kijkwijzer effectief en relevant? En waar liggen de grenzen van de competentie van het NICAM?

Deze thema’s zijn aangeroerd in presentaties en gesprekken met onder andere Peter Eijsvoogel (Commissariaat voor de Media), Esther Rozendaal (Erasmus Universiteit Rotterdam), Wim Bekkers en Tiffany van Stormbroek (voormalige en huidige directeur NICAM), Violet Luif en Anne Sadza (Radboud Universiteit/Kijkwijzer).

Afscheid van het bestuur

Tijdens het symposium is ook afscheid genomen van de oude bestuursstructuur en daarmee ook van de voorzitter van het NICAM, Boris van der Ham. Ook was er nieuws over de nieuwe structuur. Toine Maes, voormalige directeur en bestuursvoorzitter van Kennisnet, werd voorgesteld als voorzitter van de nieuwe Raad van Toezicht.

Kijkwijzer Awards

Het kijken van audiovisuele content vinden we het mooiste wat er is. Normaal oordelen we niet, maar omdat Kijkwijzer 20 jaar bestaat, willen we de content vieren. Wij hebben de codeurs gevraagd om in iedere Kijkwijzer-categorie - angst, seks, drugs, geweld, grof taalgebruik of discriminatie - de scènes te nomineren die de meeste indruk maken. Een vakjury heeft vervolgens uit de nominaties de winnaars gekozen, die tijdens het symposium de Kijkwijzer Awards ontvingen.

De Kijkwijzer awards gingen naar:

Geweld: Inglourious Basterds - 2009 Universal Pictures

Grof taalgebruik: Bro’s before Hoes - 2013 - Dutch FilmWorks

Seks: Call Me by Your Name - 2017 Sony Pictures

Angst: Saw - 2004 Lionsgate

Discriminatie: Django Unchained - 2012 - Sony Pictures

Drugs en alcoholmisbruik: Midsommar - 2017 - Dutch FilmWorks

Deel item

twitter facebook